• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Több aszály, áradás, kártevő és extrém időjárás vár bolygónkra

   

  Az éghajlatváltozás drámai erősödését vetítette előre a Római Klub, amely szerint több aszályra és áradásra, a kártevők és az extrém időjárási események elszaporodására számíthat a bolygó az évszázad közepétől.

   

  Több aszály, áradás, kártevő és extrém időjárás vár bolygónkra

  A Római Klub soraiba tartozó tudósok hétfőn tették közzé 2052 című jelentésüket. "A negatív hatások jelentősek lesznek" - jósolta Jorgen Randers norvég gazdasági szakember és jövőkutató, a tömörülés tagja, a tanulmány egyik szerzője. "Az emberiség kiaknázta a bolygót, néhány esetben már 2052 előtt helyi összeomlásokat élünk meg" - fűzte hozzá a szakember a jelentést ismertetve a hollandiai Rotterdamban. "Évente kétszer annyi üvegházgázt bocsátunk ki, mint amennyit az erdők és a tengerek el tudnának nyelni" - folytatta.

  A most közzétett jelentés negyven évvel a Római Klub felkérésére született első ilyen jellegű beszámoló után látott napvilágot és vezető tudósok, gazdasági szakemberek, illetve jövőkutatók részvételével készült. A Római Klub már 1972-ben figyelmeztetett a növekedés és a környezetszennyezés határaira.

  "A tengerszint fél méterrel lesz magasabb, az arktiszi jég nyaranta el fog tűnni, az 'új' időjárás egyaránt sújtani fogja a turistákat és a földműveseket is" - vetítette előre Randers. Szerinte az üvegházgázok kibocsátása csak 2030-ban éri el a csúcsot, ez viszont túl késő ahhoz, hogy a globális hőmérsékletemelkedésnek gátat szabjanak a még éppen elfogadhatónak tartott két Celsius-foknál. 2080-ra a bolygó átlaghőmérséklete 2,8 fokkal lesz magasabb, ez önmagában erősödő klímaváltozást válthat ki.

  Randers úgy véli, a gazdaság a folyamatos növekedéssel árt az éghajlatnak és a természeti kincseknek. Rávilágított, hogy kutatók számításai szerint a gazdaság már nem is hoz nyereséget - tekintettel arra az árral, amelyet a környezetkárosítás követel. A dolgok nem mehetnek a szokásos kerékvágásban, ha azt akarjuk, hogy unokáink egy olyan bolygón éljenek, amelynek van jövője, és amellyel jól bánnak - jegyezte meg Ian Johnson, a Római Klub főtitkára, hangsúlyozva, hogy gyors cselekvésre van szükség.

  Jorgen Randers arra a következtetésre jutott, hogy a világ GDP-je a vártnál lassabban fog növekedni. Szerinte sok ország gazdasága kiaknázta fejlődési potenciálját. A jövőkutató úgy véli, kevesebb lesz a születések száma: a Földön 2040-ben él majd a legtöbb - 8,1 milliárd - ember, attól kezdve viszont csökkenni fog a lélekszám.Jorgen Randers arra a következtetésre jutott, hogy a világ GDP-je a vártnál lassabban fog növekedni. Szerinte sok ország gazdasága kiaknázta fejlődési potenciálját. A jövőkutató úgy véli, kevesebb lesz a születések száma: a Földön 2040-ben él majd a legtöbb - 8,1 milliárd - ember, attól kezdve viszont csökkenni fog a lélekszám.

  Szerző: MTI

  Ez érdekelni fogja