• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Enyhül az idő, olvad a jég.

  Tilos a jégre menni a Balatonon és a Velencei-tavon, miután az enyhe időjárás következtében megindult az olvadás. A hétvégén tavaszias volt az idő, több helyen tíz fokot is mértek, de pénteken még sok gondot okozott a havazás. Többé-kevésbé napos idő várható ezen a héten is, napközben rendre plusz fokokra számítanak a meteorológusok.

  Enyhül az idő, olvad a jég.

  Tavaszias, enyhe idő volt az elmúlt két napban, néhol a plusz tíz Celsius-fokot is elérte a hőmérséklet. Az utak már mindenütt járhatók az országban, de a hétvége kezdetén még sok dolga volt a tűzoltóknak, több mint 200 alkalommal riasztották őket. A 130 műszaki mentés közül 70 esetben árokba csúszott, hóban elakadt járművek kiszabadításánál kellett segítséget nyújtaniuk, de több kisebb közúti baleset is történt a havazás miatt síkossá vált utakon. Csütörtökről péntekre virradó éjjel hat embert mentettek ki összeroncsolódott járművükből - egy a 46-os főúton, Törökszentmiklós határában történt balesetben viszont két ember meghalt, egy úton veszteglő, meghibásodott gépkocsihoz érkezett autómentőbe rohant bele egy harmadik személyautó péntek éjjel; a kocsiban hárman utaztak, a harmadik személyt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.
  A katasztrófavédelem a fagypont körül váltakozó hőmérséklet miatt arra figyelmezteti az autósokat, hogy az olvadt hó hirtelen jégpáncéllá is alakulhat az utakon, ezért fokozott elővigyázatossággal közlekedjenek. A vasúti közlekedésben nincs már fennakadás, és a közműszolgáltatás is zavartalan az egész országban.
  Szombat estére az utolsó balatoni jégpályákat is bezáratta a vízirendészet, így a tegnapra tervezett keszthelyi jégkarnevál is elmaradt a hirtelen jött felmelegedés miatt. A vízirendőrök először csak figyelmeztetik a jégen tartózkodókat, de ha ez nem vezet eredményre, helyszíni bírságot is kiróhatnak, vagy szabálysértési feljelentést tehetnek.

  Hasonló a helyzet a Velencei-tavon, szombat reggel már a tópart legnagyobb természetes korcsolyapályája, az agárdi Pop strand sem nyitott ki. A Tiszát ellenben csaknem teljes hosszában állójég borítja, amelynek vastagsága általában 10-25 centiméter között van. A Duna magyarországi szakaszán is minimális a jégzajlás, ám a folyó több helyen már jégmentes.


  NÉPSZAVA

  Ez érdekelni fogja