• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  3D térkép segít a földrengés-előrejelzésben. (Fotó)

  A geológusok egy új eszközzel vizsgálhatják a földrengések várható hatását és a törésvonalak viselkedését. A 3D térképet egy nemzetközi kutatócsoport készítette el a 2010-es mexikói, 7,2 erősségű, Mexicali melletti földrengés adatai alapján.

  3D térkép segít a földrengés-előrejelzésben. (Fotó)

  A kékkel jelölt területek lefelé, a pirossal jelöltek felfelé mozdultak el a rengés során

  Fotó: clarksvilleonline.com

  „A tanulmányból új információkat tudtunk meg arról, hogy a törésvonalakban és azok körül hogyan deformálódik a kőzet a földrengések alatt. Így könnyebben megérthetjük a régebbi eseményeket, és ezért nagyobb eséllyel tudjuk megjósolni a jövő földrengéseit, akár más törésvonalrendszerekben is" - mondta Eric Fielding, a NASA Jet Propulsion laboratóriumának geofizikusa, aki részt vett a kutatásban.

  A kutatók a Nemzeti Lézertérképész Légiközponttal dolgoztak, és egy LIDAR (light detection and ranging) technológiával felszerelt géppel repülték körbe a területet. A LIDAR használatakor lézerrel „bombázzák" a felszínt, majd a visszaérkező jeleket bemérve határozzák meg a terület   magasságait - a legújabb LIDAR technológia ezt néhány centiméteres pontosságal teszi. „A kutatók három nap alatt tapogatták le a 363 négyzetkilométeres területet, amelyről tudták, hogy a földrengés előtt 2006-ban a mexikói kormány is feltérképezte lézerrel" - mondta a tanulmány főszerzője, Michael Oskin, a Kaliforniai Egyetem geológusa. A tanulmány két társszerzője, John Fletcher és Orlando Teran eközben hagyományos talajmérést is végzett a törésvonal területén, ezzel segítették a lézeres  térképezés megtervezését és az eredmények értelmezését.

  A NASA laboratóriuma is vizsgálja 2009 óta az Egyesült Államok kaliforniai határvidékén a talajmozgásokat, de egy másik módszerrel, egy UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar) radarral, mely az űrközpont Gulfstream III gépéről pásztázza a területet. Az UAVSAR nem lézerrel, hanem interferometriás apertúra szintézissel méri be a domborzat tulajdonságait. Ezt a módszert a rádiócsillagászatban alkalmazzák, és a mért adatokból matematikai módszerekkel tudnak előállítani a területről a fényképhez hasonló rádióképet, méghozzá 0,1-0,5 centiméteres pontossággal.

  A NASA mostanában kapta meg a mexikói kormány beleegyezését ahhoz, hogy az UAVSAR radarral a kaliforniai határtól délebbre található Baja földrengészónát is felmérhesse 2012 februárjától. A méréseket háromhavonta megismétlik majd, hogy megfigyeljék a törésvonalak melletti talajváltozásokat.

  A földrengés előtti és utáni adatok összehasonlításával pontosan kiderült, hogy merre és mennyire mozgott el a talaj és a kőzet. Az adatokból a kutatók megtudták, hogy egy kisebb törésvonalakból álló rendszer elmozdulásai okozták a 2010-es Mexicali  földrengést. „Bár ezek az apró törésvonalak gyakoriak a nagyobbak környezetében, nem tulajdonítanak nekik elég jelentőséget. Pedig az ilyen eredetű földrengések a legveszélyesebbek, mivel a semmiből, szinte minden előjel nélkül törnek elő. A lézeres méréseink megmutatták, hogyan pattant ki a mexikói földrengés hét kisebb törésvonalból" - mondta Oskin. A kutatók tehát végre megérthetik, hogyan keletkeznek a több törésvonalas rengések.

   Forrás: index.hu

   

  Ez érdekelni fogja