• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Európát beborította a hó és a jég: 165 fölött az áldozatok száma.

  Sarkvidéki időjárás uralkodott csütörtökön Európa középső és keleti részein, ahol 165 fölé emelkedett az egy hete tartó fagyok halálos áldozatainak száma.

   

  Európát beborította a hó és a jég: 165 fölött az áldozatok száma.

   

  Szerbia déli hegyvidékén több mint 11 ezer, falvakban élő embert zárt el a külvilágtól a lehullott hatalmas mennyiségű hó és a folytatódó hóvihar. A mentőcsapatok erejüket megfeszítve dolgoznak, hogy járhatóvá tegyék a hótorlaszoktól elzárt és jégpáncél borította utakat, s a legszükségesebb dolgokat eljuttassák a térségbe, amely évtizedek óta a legkeményebb telét éli át. A délnyugat-szerbiai Sijenica városában 26 napja fagy és havazik, s ezért a hóekék üzemanyag-utánpótlása is akadozik.
     
  Hetven embert evakuálni kellett lakhelyéről, tizenkettőért pedig helikoptert küldtek a szerb hatóságok, közülük kilencen egy temetésről nem tudtak hazatérni a jegessé vált utakon. A mentés egyik résztvevője szerint a hótakaró vastagsága a környéken néhol az öt métert is eléri. A hó és az alacsony hőmérséklet - egyes helyeken mínusz 36 Celsius-fokot mértek - az ország többi részén is fennakadást okoz a helyi érdekű közlekedésben és az áramellátásban.
     
  Hat halálos áldozatot követelt eddig a kegyetlen téli időjárás Szerbiában; a kiadós havazás, a kemény hideg miatt 14 községben rendkívüli állapotot hirdettek, körülbelül hétezer tanuló nem ment csütörtökön iskolába, mert tanítási szünnapot rendeltek el.
     
  A szomszédos Montenegró fővárosában, Podgoricában le kellett zárni a repülőteret a sűrű havazás miatt.
     
  A dél-lengyelországi Stuposianyban mínusz 32 Celsius-fokot regisztráltak. A szlovák határhoz közeli Zakopanéban számtalan iskola bezárt. A lengyel rendőrség közlése szerint az elmúlt 24 órában a hidegnek kilenc halálos áldozata volt. Tavaly november óta 67 ember halt meg kihűlés miatt Lengyelországban, ebből 29-en az elmúlt egy hétben fagytak meg. Malgorzata Wozniak kormányszóvivő szerint a lengyelországi áldozatok többségükben ittas hajléktalan emberek voltak, akik fűtetlen, elhagyott épületekben próbáltak menedéket keresni. Csütörtökön több lengyel tisztségviselő is felhívást intézett a lakossághoz, hogy ne késlekedjenek segítséget nyújtani a rászorulóknak.
     
  Az utóbbi 24 órában Ukrajnában 38-an fagytak meg, s ezzel 101-re nőtt a rendkívüli hideg halálos áldozatainak a száma. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint a kihűlésben eddig meghaltak közül 41-en az utcán, 14-en saját otthonukban fagytak meg, míg nyolcan kórházi kezelés közben haltak meg. Fagyási sérülésekkel és kihűlési tünetekkel eddig 1146 személy fordult orvoshoz, közülük 945-öt kórházi kezelésre utaltak be. Az ukrán oktatási minisztérium a nagy hidegre való tekintettel rendkívüli tanítási szünetet rendelt el az ország több mint 14 ezer iskolájában és mintegy 100 szakmunkásképzőjében.
     
  Romániában már 22 halálos áldozata van a mínusz 20 Celsius fok körüli hidegnek, miután az utóbbi 24 órában újabb nyolc személy szenvedett fagyhalált, és tovább nőtt, mintegy 360-ra azoknak a száma, akiket menhelyekre vagy kórházba kellett szállítani. Az országban újabb hóviharokat jeleznek előre, a meteorológusok péntektől vasárnapig újabb 20-30 centiméterrel vastagodhat a hótakaró, és számítani kell hóviharokra, hiszen a szél helyenként 90 kilométeres óránkénti sebességgel fúj majd. A román közlekedési tárca szerint csütörtökön több mint negyven vonatjáratot kellett törölni.
     
  A bolgár-román határ vonalán a Duna nagyobb szakaszokon befagyott, akadályozva a hajózást.
     
  Bulgária 16 városában dőlt meg az elmúlt száz év helyi hidegrekordja. Az országban narancsszintű időjárási riasztás van érvényben. A legalacsonyabb hőmérsékletet a Pleven megyében található Knezsa településen mérték, mínusz 22,8 Celsius-fokot. A fővárosban, Szófiában reggel mínusz 12,7 Celsius-fok volt, és egyfolytában havazott, az utakon hóakadályok keletkeztek. A főutak többnyire járhatók, a mellékutakon azonban már veszélyes a közlekedés. Országszerte több mint ezer iskolában szünetelt a tanítás csütörtökön.
     
  Félméteres hó fedi a török nagyvárost, Isztambult, a nemzetközi repülőtéren 180 járatot töröltek. Az országban már kilenc napja havazik. Kelet-Anatóliában ezer út járhatatlan. A török állami hírügynökség információi szerint az ország déli részén egy lavina maga alá temetett egy házat, amelyben egy négyfős család élt. A falu lakói kiásták őket a hó és romok alól, de a 30 éves anya később belehalt sérüléseibe.
     
  A rendkívüli hideg Csehországban is szedett áldozatokat, a hét eleje óta négy ember fagyott meg az országban. Csütörtökre virradóra a hatóságok egy hajléktalan holttestére bukkantak, aki a maga építette bódéban fagyott halálra. A mínusz 14-18 fokos hőmérséklet miatt több vasútvonalon megrepedt a sín, ez fennakadásokhoz vezetett a vasúti közlekedésben. A sarkvidéki hideg gondot okoz a temetőkben is, Brünnben a sírásók csak légkalapáccsal tudják feltörni a kőkeményre fagyott földet.
     
  Észak-Olaszországban súlyos gondok voltak a vasúti-, a közúti- és a légi közlekedésben is. Bologna térségében a leszakadt felsővezeték miatt órákra elakadt a hóban két vonat, mintegy 280 utassal. Marche régió és Milánó között a sztrádán leállították a teherautók közlekedését. Milánó repülőterén, Linatén 14 járatot kellett törölni.
     
  Alsó-Ausztriában az erdőben találtak rá megfagyva egy 83 éves nőre. Feltehetően séta közben elesett, és nem tudott felállni. Férje értesítette ugyan a hatóságokat, hogy eltűnt a felesége, de mire a mínusz 9 Celsius-fokos hidegben megtalálták, már nem lehetett segíteni az asszonyon. MTI

   

  Ez érdekelni fogja