• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Több hó, szigorú szabályok.

  Nem ideálisak a körülmények Magyarországon a síelők számára az időjárás miatt, de a hóágyúkat használó sípályák folyamatosan nyitva tartanak. Téli sportok űzésére jelenleg alkalmasabbak a szomszédos országok jó minőségű hótakaróval rendelkező sícentrumai. Nem szabad azonban elindulni a helyi közlekedési szabályok előzetes ismerete, biztosítási okmányok és EU-s egészségbiztosítási kártya nélkül, mert ezek hiányában könnyen rémálommá válhat a téli vakáció.

   

  Több hó, szigorú szabályok.

  A jelentősebb magyar sípályák zöme jelenleg zárva tart, illetve hóágyúk használatával teszik használhatóvá - tudtuk meg a hojelentes.hu adataiból. Dobogókő (Pilis), Zebegény, Kékestető és a börzsönyi Nagy-Hideg hegy pályái nem működnek. A bánkúti pálya két lifttel üzemel, de kopott, foltos állapotban van. A hóágyúzott eplényi (Bakony) és a mátraszentistváni pálya változó, 2 és 50 cm közötti hóvastagsággal várja a síelőket. A héten esedékes melegfront miatt valószínűleg csak a mesterséges hóval borított pályák működnek majd.
  Lényegesen jobb feltételek várják a síelőket a környező országokban. Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában néhány kivétellel valamennyi sípálya működik.

  Érdemes azonban tisztában lenni a téli közlekedés helyi szabályaival. Szlovákiában összefüggő hótakaró vagy jegesedés esetén már kötelező a téli gumi, ezért indulás előtt érdemes az időjárásról tájékozódni - írja a tranzitonline.eu. Ausztriában szigorúbbak a szabályok és a gumik állapotát már a határ közelében ellenőrizhetik a rendőrök. Bár általános kötelezettség téli abroncs tekintetében nincs nyugati szomszédunknál, de hófedte, jeges utakon november 1. és április 15. között előírás a hólánc és a téli gumi használata. Szlovéniában is szigorúak az előírások, itt november 15-től március 15-ig kötelező a téli abroncs, 5 centiméternél nagyobb hó esetén pedig a hólánc is, amit szintén ellenőrizhetnek a határon.

  A Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítás az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint Svájcban is érvényes. A biztosítási okmányokat minden esetben érdemes magunkkal vinni. Az EU-n belüli utazáshoz szükség van a biztosítást igazoló zöld kártyára, mert baleset esetén ezzel igazolható a kötelező felelősség biztosítás érvényessége. Célszerű az otthoni biztosítótársaságtól beszerezni az európai baleset-bejelentő lapot, így a külföldön bekövetkezett baleset esetén ez a szabványdokumentum megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.
  Utazás előtt érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amelyet bármelyik helyi társadalombiztosítási ügyfélszolgálaton beszerezhetünk. Az okmánnyal az EU egy másik tagállamában vagy egy EU-n kívüli szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetünk igénybe bizonyos - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatásokat. Így egy váratlan síbaleset esetén sem kell horribilis összegű egészségügyi számlával szembesülnünk.

  Forrás: népszava

   

  Ez érdekelni fogja