• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Teljes holdfogyatkozás - 2011. december 10.

  2011. december 10-én, szombaton a kora esti órákban teljes holdfogyatkozás zajlik - Magyarországról és Székelyföldről csak a jelenség második fele, a kilépés lesz megfigyelhető. A fogyatkozás teljes egészében Szibériából, Ázsia középső és keleti feléről, Ausztráliából és a Csendes-óceánról illetve Alaszkából figyelhető meg. Az esemény eleje Észak-Amerikából, a vége Európából, a Közel-Keletről és Afrika keleti részéből látszik. A félárnyékos fogyatkozás 11:33:32 UT-kor kezdődik, a teljes árnyékba lépés kezdete 12:45:42 UT-kor lesz. A totalitás 14:06:16 UT-kor veszi kezdetét, és egészen 14:57:24 UT-ig tart - ez 51 perc 8 másodperc hosszú teljes holdfogyatkozást jelent. Az umbrából való végleges kilépés 16:17:58 UT-kor történik meg, a félárnyék pedig 17:30:00 UT-kor hagyja el végleg a Hold felszínét. A fogyatkozás nagysága 1,1061 magnitúdó, a fogyatkozás azonban nem centrális, azaz a Hold korongja nem érinti az árnyék középpontját, attól délre halad el.

   

  Teljes holdfogyatkozás - 2011. december 10.

  A Hold még a teljes árnyékban tartózkodik, amikor felbukkan a horizont mögül. Magyarország északkeleti határainál ez 15:32 körül következik be - helyi időben. A legnyugatibb nyúlványnál már 16:04-ig kell várni a holdkeltére, ami azért kevésbé szerencsés helyzet, mer már hét perce elkezdődött az árnyékból való kilépés: 15:57-kor. Egy óra húsz perc elteltével az árnyék teljesen levonul a holdkorongról, de a félárnyék barnás félhomályát még jó fél óráig észrevehetjük rajta. A félárnyék valójában 18:30-kor hagyja el a holdkorong keleti szélét. A fogyatkozás időpontja ismét jó alkalmat biztosít a bemutatásokra, ráadásul a holdfogyatkozásnak olyan fázisait nézhetik végig a látogatók, amit átlagos esetben ritkán - hiszen ha az egész esemény végig látható, akkor a végét már jóval kevesebben követik figyelemmel.
  A holdfogyatkozás a Bika csillagkép keleti részén zajlik, a Bika feje és a szarvai közötti égterületen, a leszálló csomópont közelében, melyet előző éjszaka hagyott el. A Hold 4 nappal korábban volt földtávolban, látszó átmérője 30' 05". A fogyatkozás nem-centrális geometriájából adódóan a holdkorong északi pereme 6,4 ívperccel délre lesz a földárnyék tengelyétől, míg a déli perem csak 3,2 ívpercre lesz az árnyék déli szélétől, a Hold korongjának középpontja pedig 21,4 ívpercre van az árnyék középpontjától. Ennek köszönhetően a Hold különböző területein különböző mértékű elsötétedés és elszíneződés figyelhető meg. Mivel a teljes fázis röviddel a holdkeltét követően véget ér, a még alacsonyan lévő holdkorongon csak korlátozottan lesz látható az umbrában különböző mélységben tartózkodó holdterületek eltérő színárnyalatai. Ez inkább a Magyarország keleti határain és a Székelyföldön tartózkodó észlelők számára lesz megfigyelhető.
  Az árnyékból lassan kilépő Hold a szép téli égbolt fényes csillagai között függ. Az Aldebaran 9°-kal délnyugatra ragyog, az Orion Betelgeuese-je 19°-ra délkeletre sziporkázik. A Pollux 37°-ra keletre látható, a Capella pedig 24°-ra északra adja sárgásfehér fényét. Kár, hogy az alacsony horizont feletti magasság miatt a környezetet adó téli égbolt szépsége nem igazán tud előjönni.
  A holdfogyatkozás félárnyékos magnitúdója 2,186, az umbra látszó átmérője 1,3218°, a félárnyéké 2,4046°. A félárnyék gyűrűje 32,48' vastag, vagyis az átlagosnál kisebb holdkorong bőven elfér benne, és a fogyatkozásnak van tisztán félárnyékos fázisa is.

  A je­len­ség a 135. Szár­osz-cik­lus 23. fo­gyat­ko­zá­sa. Az 1262 évet (1615-2877) át­fo­gó cik­lus össze­sen 71 fo­gyat­ko­zás­ból (9 fél­ár­nyé­kos, 10 rész­le­ges, 23 tel­jes, 7 rész­le­ges és 22 fél­ár­nyé­kos) áll.

  A következő holdfogyatkozás 2012. június 4-én lesz, egy részleges fogyatkozás, mely Magyarországról egyáltalán nem lesz látható. 2013. április 25-én egy piciny részleges fázisú holdfogyatkozás lesz, ami teljes egészében megfigyelhető Magyarországról, de a következő, tőlünk teljesen látható teljes holdfogyatkozásra 2015. szeptember 28-ig kell várnunk.

  Forrás: csillagaszat.hu

  Ez érdekelni fogja