When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.
 • Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Teljes holdfogyatkozás - 2011. december 10.

  2011. december 10-én, szombaton a kora esti órákban teljes holdfogyatkozás zajlik - Magyarországról és Székelyföldről csak a jelenség második fele, a kilépés lesz megfigyelhető. A fogyatkozás teljes egészében Szibériából, Ázsia középső és keleti feléről, Ausztráliából és a Csendes-óceánról illetve Alaszkából figyelhető meg. Az esemény eleje Észak-Amerikából, a vége Európából, a Közel-Keletről és Afrika keleti részéből látszik. A félárnyékos fogyatkozás 11:33:32 UT-kor kezdődik, a teljes árnyékba lépés kezdete 12:45:42 UT-kor lesz. A totalitás 14:06:16 UT-kor veszi kezdetét, és egészen 14:57:24 UT-ig tart - ez 51 perc 8 másodperc hosszú teljes holdfogyatkozást jelent. Az umbrából való végleges kilépés 16:17:58 UT-kor történik meg, a félárnyék pedig 17:30:00 UT-kor hagyja el végleg a Hold felszínét. A fogyatkozás nagysága 1,1061 magnitúdó, a fogyatkozás azonban nem centrális, azaz a Hold korongja nem érinti az árnyék középpontját, attól délre halad el.

   

  Teljes holdfogyatkozás - 2011. december 10.

  A Hold még a teljes árnyékban tartózkodik, amikor felbukkan a horizont mögül. Magyarország északkeleti határainál ez 15:32 körül következik be - helyi időben. A legnyugatibb nyúlványnál már 16:04-ig kell várni a holdkeltére, ami azért kevésbé szerencsés helyzet, mer már hét perce elkezdődött az árnyékból való kilépés: 15:57-kor. Egy óra húsz perc elteltével az árnyék teljesen levonul a holdkorongról, de a félárnyék barnás félhomályát még jó fél óráig észrevehetjük rajta. A félárnyék valójában 18:30-kor hagyja el a holdkorong keleti szélét. A fogyatkozás időpontja ismét jó alkalmat biztosít a bemutatásokra, ráadásul a holdfogyatkozásnak olyan fázisait nézhetik végig a látogatók, amit átlagos esetben ritkán - hiszen ha az egész esemény végig látható, akkor a végét már jóval kevesebben követik figyelemmel.
  A holdfogyatkozás a Bika csillagkép keleti részén zajlik, a Bika feje és a szarvai közötti égterületen, a leszálló csomópont közelében, melyet előző éjszaka hagyott el. A Hold 4 nappal korábban volt földtávolban, látszó átmérője 30' 05". A fogyatkozás nem-centrális geometriájából adódóan a holdkorong északi pereme 6,4 ívperccel délre lesz a földárnyék tengelyétől, míg a déli perem csak 3,2 ívpercre lesz az árnyék déli szélétől, a Hold korongjának középpontja pedig 21,4 ívpercre van az árnyék középpontjától. Ennek köszönhetően a Hold különböző területein különböző mértékű elsötétedés és elszíneződés figyelhető meg. Mivel a teljes fázis röviddel a holdkeltét követően véget ér, a még alacsonyan lévő holdkorongon csak korlátozottan lesz látható az umbrában különböző mélységben tartózkodó holdterületek eltérő színárnyalatai. Ez inkább a Magyarország keleti határain és a Székelyföldön tartózkodó észlelők számára lesz megfigyelhető.
  Az árnyékból lassan kilépő Hold a szép téli égbolt fényes csillagai között függ. Az Aldebaran 9°-kal délnyugatra ragyog, az Orion Betelgeuese-je 19°-ra délkeletre sziporkázik. A Pollux 37°-ra keletre látható, a Capella pedig 24°-ra északra adja sárgásfehér fényét. Kár, hogy az alacsony horizont feletti magasság miatt a környezetet adó téli égbolt szépsége nem igazán tud előjönni.
  A holdfogyatkozás félárnyékos magnitúdója 2,186, az umbra látszó átmérője 1,3218°, a félárnyéké 2,4046°. A félárnyék gyűrűje 32,48' vastag, vagyis az átlagosnál kisebb holdkorong bőven elfér benne, és a fogyatkozásnak van tisztán félárnyékos fázisa is.

  A je­len­ség a 135. Szár­osz-cik­lus 23. fo­gyat­ko­zá­sa. Az 1262 évet (1615-2877) át­fo­gó cik­lus össze­sen 71 fo­gyat­ko­zás­ból (9 fél­ár­nyé­kos, 10 rész­le­ges, 23 tel­jes, 7 rész­le­ges és 22 fél­ár­nyé­kos) áll.

  A következő holdfogyatkozás 2012. június 4-én lesz, egy részleges fogyatkozás, mely Magyarországról egyáltalán nem lesz látható. 2013. április 25-én egy piciny részleges fázisú holdfogyatkozás lesz, ami teljes egészében megfigyelhető Magyarországról, de a következő, tőlünk teljesen látható teljes holdfogyatkozásra 2015. szeptember 28-ig kell várnunk.

  Forrás: csillagaszat.hu

  Ez érdekelni fogja