• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Peking fuldoklik a szmogban.

  A kínai fővárost és környékét beborító köd egyre nehezebbé teszi a szmogos, apró részecskékkel, szállóporral telített városi levegő belégzését, és a legnagyobb kínai online áruházban elfogytak a maszkok. A Taopao szerint az elmúlt napokban a pánikszerű vásárlási láz következtében mintegy húszezer darab kelt el. Az utcán ettől függetlenül alig látni a szájukat-orrukat elfedő járókelőket. Szakértők meg is jegyzik: a maszkok viselése általában nem igazán segít, mivel a levegőben található részecskék annyira kicsik, hogy nem tudják kiszűrni azokat.

   

  Peking fuldoklik a szmogban.

  Pekinget nem szokatlan módon, de némileg nyomasztóbban borítja szürke fátyolos levegő. Szakemberek a China Daily című napilapban pedig vészjóslóan nyilatkoznak. „Még ha a dohányzók arányát sikerül is szinten tartanunk, a tüdőrák aránya a következő húsz-harminc évben várhatóan tovább fog nőni, s a romló helyzetért a fő bűnös a légszennyezettség lesz" - állapította meg Si Jüan-kaj, a kínai rákkutatás akadémiai intézetének alelnöke.

  A lap emlékeztet: Pekingben az elmúlt évtizedben hatvan százalékkal nőttek a tüdőrákos megbetegedések, annak ellenére, hogy a dohányzók számában nem mutatkozott ilyen radikális változás. A legvalószínűbb oknak a növekvő levegőszennyezést tartja egy másik szakember, a tüdőrák kezelésével foglalkozó fővárosi egyetemi központ igazgatója, Cse Hsziu-ji is.

  Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Kínában évente 600 ezer ember hal meg tüdőrákban, a rákos megbetegedések közül ma ez követeli a legtöbb életet. A tüdőrákbetegek körében a halálozási arány az elmúlt harminc évben 465 százalékkal nőtt. A levegőszennyezettség területén a helyzet változatlansága hosszú távon a szív- és érrendszeri megbetegedések számának növekedésével is járhat.

  Kína északi és keleti részén az elmúlt hétvége óta tapasztalható sűrű köd. A pekingi nemzetközi repülőtéren ennek következtében hétfő délutánig több mint kétszáz járatot töröltek, és száz fölött volt azoknak a száma, amelyek indulását későbbre halasztották. Öt tartományból érkeztek jelentések arról, hogy a köd nehezíti a forgalmat, a látótávolság olyan szintre csökkent, hogy több helyen leállt a közlekedés, több tíz kilométeres torlódást okozva.

  A levegő szennyezettségének forrásai az autók, amelyekből több mint ötmillió van az utakon, a nagy területen folyó építkezések és a környező gyárak.

  A főváros vezetése már az olimpia előtt megritkította a súlyosan szennyező üzemeket, illetve felfüggesztette a működésüket, és ideiglenesen leállította az építkezéseket, betiltotta a szénnel fűtést. A közlekedésben újabb és újabb korlátozásokat vezetnek be, de az intézkedések hatása összességében korlátozott. A központi vezetés nemrég ismét további környezetjavító tervekről számolt be, nem kis részben a közvélemény nyomására.

  Az elmúlt hónapban az interneten és a médiában is széles körben vetették fel a pekingi levegőszennyezettség mérésének szigorítását, az úgynevezett PM10 mellett a PM2,5 alkalmazását: utóbbi a durvábbak mellett a kimutatható finomabb részecskéket veszi alapul. A javaslatot felvetette a központi televízió ismert kommentátora, Paj Jan-szung is, akit a kérdésben szavazó nézők 95 százaléka (33 ezer ember) azonnal támogatott. Paj szerint az emberek csak akkor kezdik majd meg környezetre káros tevékenységeiket visszafogni, ha tisztában lesznek azok következményeivel.

  A szennyezettség újfajta mérésének kezdeményezésében nem kis része volt annak, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége rendszeresen közzéteszi a maga helyben mért (PM2,5) adatait a számok mellett közérthető minősítéssel. Eszerint kedden például helyi idő szerint délután három órakor a PM2,5 értéke 201 volt, a levegőminőség kategóriája „nagyon egészségtelen".

  A híradásokban nemrég arról számoltak be, hogy a kínai környezetvédelmi tárca tíz városban, köztük Pekingben megkezdte a PM2,5 mérését. A Hszinhua hírügynökségnek nyilatkozó Vang Jüe-sze, a kínai tudományos akadémia légkörfizikai intézetének kutatója szorgalmazta, hogy a hatóságok hozzák nyilvánosságra az eredményeket, és azok függvényében figyelmeztessék, lássák el tanácsokkal a lakosságot.

  Forrás: hirado.hu

   

  Ez érdekelni fogja