• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Elkészült a lemeztelenített Déli-sarkvidék térképe – fotók.

  Elkészült a Déli-sarkvidék eddigi legrészletesebb jég alatti térképe, amely nem csupán megmutatja a jeges kontinens sziklaágyának alaprajzát, de jól szemlélteti, hogy miként reagálhat az Antarktisz a globális felmelegedésre.

   

  Elkészült a lemeztelenített Déli-sarkvidék térképe – fotók.

  A BEDMAP elnevezésű térkép elkészítéséhez több évtizednyi - repülőgépről, kutyaszános expedíció során, illetve műholdak révén begyűjtött - adatot használtak fel a kutatók. A feltárt sziklarengetegnek mindössze az egy százaléka látszik ki a jégtakaró alól. A szakemberek már most is jelentős változásokat tapasztalnak a Déli-sarkvidék peremén, ahol egyre nagyobb jégtömegek tűnnek el az óceánban, hozzájárulva ezzel a globális tengerszint emelkedéshez.

  A BEDMAP által tartalmazott információk segíthetnek a kutatóknak meghatározni, hogy milyen ütemben fognak végbemenni a kontinensen a várható jövőbeli változások. "A déli-sarkvidéki jégtakaró állandó utánpótlását a hóesés biztosítja. A jég pedig lejjebb ereszkedik a partmenti területekre, ahol aztán leválik a kontinensről, vagy elolvad az óceánban. Ez egy hatalmas, lassú sebességű hidrológiai folyamat" - idézte a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala (www.bbc.co.uk) Hamish Pritchardot, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) munkatársát.

  "Ennek a folyamatnak a modellezéséhez ismerni kell a jég fizikai tulajdonságait, de annak a területnek a topográfiáját is, amelyen a jég halad" - tette hozzá. A szakember az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) e héten tartott őszi találkozóján mutatta be a digitális térképet, amely valójában már egy második változat. A 2001-es BEDMAP 1,9 millió mérési pont, míg a mostani BEDMAP2 több mint 27 millió mérési pont alapján készült.

  A térkép elkészítéséhez nagymértékben hozzájárultak az elmúlt évek légi radarmérései. Ezek során ultrarövid hullámokat bocsátottak a hótakaró irányába és a visszaverődő hullámok alapján mérték be a sziklaágy mélységét, illetve a hótakaró vastagságát. Ilyen módszerrel térképezték fel 2007 és 2008 során az Alpok méreteivel megegyező Gamburcev-hegységet, amelynek legmagasabb pontja eléri a háromezer méteres tengerszint feletti magasságot.

  A térképnek jelenleg két hiányos része van. Ezek közül az egyik a Gamburcev-hegység és a partvidék közötti terület, a másik pedig a Shackleton hegyvonulat déli részétől a Déli-sark irányába elterülő térség.

  Forrás: echotv.hu

  Ez érdekelni fogja