• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Robbanás történt egy francia erőműben, szivárgás nincs. (VIDEO)

  Robbanás történt tegnap egy francia atomerőmű területén. A detonáció 11 óra 45 perckor következett be egy használt fűtőelemeket tároló részlegben azután, hogy a helyszínen tűz ütött ki.

   

  Robbanás történt egy francia erőműben, szivárgás nincs. (VIDEO)

  A robbanás következtében egy ember meghalt, négyen pedig megsebesültek - közölte az atomerőművek biztonságával foglalkozó hivatal, az ASN. Egyikük állapota súlyos. A tüzet délután egy óra után sikerült megfékezni. A robbanás az EDF áramszolgáltató egyik leányvállalata, a Socodei társaság Centraco nevű központjában következett be.
  A francia Atomenergetikai Ügynökség (CEA) szóvivője azt közölte, biztonsági zónát hoztak létre az erőmű környezetében. Ugyanakkor állítása szerint nem nőtt a radioaktív sugárzás mértéke, de - mint mondta - ennek esélye a későbbiekben nem zárható ki. Gard prefektúrájának szóvivője a Reutersnek adott nyilatkozatában ugyancsak azt állította, nem nőtt a radioaktív sugárzás. Ennek oka lehet, hogy a tárolt fűtőelemek kevéssé vagy egyáltalán nem voltak radioaktívak - mondta el egy illetékes az Europe 1 rádiónak.

  A Földközi-tengerhez viszonylag közeli marcoulei reaktort 1956-ban kezdték építeni. Az erőműben manapság többféle nukleáris tevékenységet végeznek. MOX üzemanyagot állítanak elő plutónium és urán keverékéből és használt fűtőelemeket tárolnak.

  Franciaország a világ nukleáris nagyhatalma. Az elektromos áram közel nyolcvan százalékát állítják elő ennek révén. Az ország a világ harmadik legnagyobb elektromos-áram exportőre. De nukleáris technológiát is elad: Indiával több milliárd eurós üzletet kötöttek. Az 59 francia nukleáris reaktor az EDF áramszolgáltató ellenőrzése alatt áll. 2006-ban a francia kormányzat újfajta, korszerű nukleáris reaktorok építésével bízta meg az Arevát és az EDF-et. Az első nagynyomású forralóvizes reaktor Penlyben építik meg, a munkálatokat 2012-ben kezdik meg.

  A 2011. márciusi fukusimai nukleáris balesetet követően Francois Fillon miniszterelnök elrendelte a reaktorok biztonsági felülvizsgálatát. Az átfogó jelentés várhatóan csak az év végén készül el.

  Ugyan az EDF szóvivője azzal igyekezett nyugtatgatni a közvéleményt, "ipari, s nem nukleáris" balesetről van szó, a robbanás hatására zuhanni kezdtek az EDF részvényei.

  nepszava.hu

  Ez érdekelni fogja