• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Bolygónk legveszélyeztetettebb természeti csodái. (FOTO).

  Budget Travel  összeállított egy listát, melyben bemutatta bolygónk  legveszélyeztetettebb természeti csodáját.

  Bolygónk legveszélyeztetettebb természeti csodái. (FOTO).

  1.      A Belizie Korallzátony jelentős része komoly fenyegetéssel néz szembe. A nem pusztán szép, hanem egyéb téren is kulcsfontosságú zátonyokat kíméletlenül pusztítja a környzetszennyezés és a túlhalászás. Nagy része már 1998-ban jelentősen károsult, sok helyen a korallok akár 50%-át is elvesztette. A  korallok továbbra is ki vannak téve a fehérítés tényezőknek  -  melyet mint a globális felmelegedés, úgy  az emberi tevékenység is okozza.

  2.     Kongói-medence. Közel 2 millió km2-es területével Földünk második legnagyobb kiterjedésű esőerdője - az Amazonas-medence után - a közép-afrikai Kongó-medencében található. Bár az őserdő nagy része még érintetlen, évről évre egyre nagyobb területű erdőrészek tűnnek el a legális és illegális fakitermelés következtében. A nyersanyagok kitermelése közül az erdőirtás az, amely a legtöbb kárt okozza a természetnek. Míg egy arany- vagy egy rézbánya csak helyi környezeti problémákat tud okozni, addig a fák kivágásának globális következményei is vannak.

   3.      A Holt-tenger több, mint egy kilométerrel beljebb található, mint húsz éve, amikor az első fürdőket megnyitották. A föld egyik ökológiai és kulturális kincse szép lassan eltűnik. Manapság a Holt-tenger állapota korántsem fényes. Lassan, de biztosan apad a víz. A kutatók szerint azonban a tenger haldoklik, mérete fokozatosan zsugorodik, évente átlagban egy méterrel csökken vízszintje.  A Holt-tengert édesvízzel a Jordán-folyó látja el, ráadásul most már ez a folyó is szennyezett.  A folyó már így is nagy mennyiséget vesztett, mert a farmerek elvezetik vizét. Ezeknek a tényezők miatt 50 év múlva akár teljesen eltűnhet a Holt-tenger.

  4.      Everglades Nemzeti Park (Florida, USA). Bár az Everglades a világ egyik legismertebb nemzeti parkja, léte súlyosan veszélybe került. A saw gras igényli az időnkénti tüzeket, hogy populációja megújulhasson. Miután biztonsági szempontok miatt ezek a tüzek nem végeznek tökéletes munkát, megjelentek az idegen fajok, és veszélyeztetik a fűrészfüvű prérit. De a legnagyobb károkat a Floridában folyó mezőgazdasági munkák okozzák. A parktól északra a mocsarat lecsapolták, gátakat, csatornákat építettek, s ez befolyásolta a park életét is. Az Okeechobee-tavat mezőgazdasági eredetű káros anyagokkal, nehézfémekkel szennyezték el, és ez súlyos következményekkel járt az Everglades érzékeny ökoszisztémájára. Madarainak mindössze 10%-a maradt meg. Ma az Everglades negyede termőföld, de a művelés alá vont területek egy részét vissza akarják vásárolni a farmerektől, és vízzel újra elárasztva visszaadni a természetnek.

  5.      Madagaszkár egyedülálló biodiverzitásának jelentős hányada eltűnhet -és a magas nép és a világ számára felbecsülhetetlen értékben akár örökre is - mivel a jelenlegi politikai válság miatt felfüggesztették a környezetvédelem finanszírozását - derül ki a szektor legjelentősebb támogatójának, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) legújabb jelentéséből. Madagaszkár egyedülálló állat- és növényvilágáról híres, aminek nyolcvan százaléka nem található meg sehol máshol a világon, de az ökológusok arra figyelmeztetnek, hogy az ország elveszítheti a bolygónk biológiailag egyik leggazdagabb helyének státuszát.

  6.      A Maldív-szigetek Földünk legalacsonyabban fekvő országa, területe átlagosan csupán 2,13 méterrel fekszik a tengerszint felett. A globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés hatására a Maldív-szigetek, közöttük Malé, a főváros is komoly veszélybe került. A tengerszint ma még megfelelő, azonban, ha az emelkedése olyan ütemben folytatódik, mint eddig, száz éven belül az Indiai-óceán teljesen elöntheti a szigetcsoportot.

  7.     Déli- és Északi-sark. Kutatók szerint nem csak a vékonyodó ózonréteg, hanem az emberi tevékenység is közrejátszik abban, hogy az Északi- és Déli-sark olvadni kezdett. Déli-sark is olvad, pedig eddig úgy tűnt, hogy elkerüli a nagy klímaváltozás. A Nature Geoscience című brit tudományos lap friss tanulmánya szerint azonban a Föld mindkét pólusán nagyobb a felmelegedés, mint amit még természetes ingadozásnak lehetne tekinteni. Az új tanulmány meggyőzően demonstrálja - amit már korábbi kutatások is sejtettek - hogy az emberi tevékenység is hozzájárult az Északi- és a Déli-sark melegedéséhez.

  8.      Tigrisek.  A tigrisek száma 40 százalékkal csökkent az utóbbi évtizedben, manapság az eredeti elterjedési területüknek kevesebb mint 7 százalékát népesítik be. A szakemberek tartanak a gyorsuló ütemben zajló erdőirtásoktól, és az orrvadászat fellegvára ugyanarra a sorsra ítélhet bizonyos tigrispopulációkat, mint a csaknem kihalt Jáva és Bali szigetén élő populációt. A tigris egyike a világ leginkább veszélyeztetett állatfajainak, kb. 3200 egyede él a vadonban. A WWF munkatársai szerint a bengáli tigrisre (királytigrisre) és más különleges alfajokra leselkedő veszély sürgős nemzetközi beavatkozást tesz szükségessé az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése terén.

  9.   Jangce folyó.    Szélsőséges időjárás köszönt az elkövetkező évtizedekben a kínai Jangce folyó medencéjében élő 400 millió emberre a globális klímaváltozás következtében - áll a Természetvédelmi Világalap (WWF) kínai részlegének legutóbbi jelentésében. A szakemberek azt jósolják, a térségben szárazságok és áradások, pusztító viharok váltják majd egymást, s ez részben a két évtizede folyamatosan emelkedő hőmérséklet számlájára írható - olvasható a szervezet honlapján. Az 1,8 millió négyzetkilométert felölelő medence területén működő 147 megfigyelő- állomás adatai alapján két évtizede folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, s a számítások szerint Kína leghosszabb folyójának klímája ötven éven belül további 1,5-2 Celsius-fokkal növekedhet.

   

  Ez érdekelni fogja