• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Tömeges madárpusztulás.

  Apokaliptikus jövendölések, világméretű összeesküvések, elmozduló mágneses tér. Az utóbbi hetekben ilyen találgatásokkal próbálta a nemzetközi sajtó magyarázni azokat a tömeges madár- és halpusztulásokat, amelyek a legkülönbözőbb országok tudósainak is fejtörést okoztak.

  Tömeges madárpusztulás.

  Az egész médiaszenzáció az Egyesült Államokban kezdődött szilveszter éjszakáján, amikor az Arkansas állambeli Beebe városkában több ezer - egyes adatok szerint ötezer - madár hullott alá az égből, holtan. A tudósok szerint a külsérelmi nyomok alapján, melyeket a testükön találtak, villámcsapás, jégverés vagy a tűzijátékok okozhatták a halálukat. Egy nappal korábban 250 kilométerrel odébb, Ozarkban több mint százezer doboshalat vetett partra a víz, pusztulásukat valószínűleg a szokatlanul hideg víz okozta. Marylandben pedig kétmillió pettyes árnyékhal pusztult el hirtelen, vélhetően hasonló okokból, vagy túlszaporodás miatt. Néhány nappal később Louisiana államban találtak ötszáz feketerigó-tetemet, majd ezt követően a svédországi Göteborgtól 150 kilométerre északkeletre elterülő kisváros, Falköping egyik utcáján egy szerdai napra virradó éjjel csókatetemeket találtak. A boncolás után a szakértők úgy gondolják, valószínűleg egy kamion gázolta el a madarakat. Olaszországban ezernél is több vándorgerle pusztult el. A tetemek csőrén kékes elszíneződést találtak, ez a tudósok szerint mérgezésre vagy oxigénhiányra utal, ami összefüggésben lehet azzal a ténnyel, hogy a tetemeket egy ipartelep közelében találták meg. Angliában negyvenezer döglött bársonyrák került holtan a partra, ez azonban még a kutatókat is meglepte, nem gondolták, hogy egyáltalán él ennyi rák a területen.

  Természetesen Magyarországot sem kerülhette el a szenzáció, a múlt héten több helyen is különösen viselkedő madárrajokról, sirályokról szóltak a hírek, amik a lakóházak körül repkedtek, szokatlan elevenséggel. A madarak pusztulásának okairól, a lehetséges megoldásokról, valamint az óbudai és újpesti vad sirályokról egy szakértőt kérdeztünk.

  A középfeszültségű villanyoszlopok - amelyeket gyilkos oszlopokként emlegetnek a szakemberek - tömeges madárpusztulást okoznak. A nem megfelelően szigetelt villanyoszlopokra rárepülnek a madarak, és áramütést szenvednek. Ez azért történhet meg, mert a madár hozzáér az egyik fázisvezetékhez, közben a földelésen áll, vagy pedig egy nagyszárnyú madár két fázisvezetékhez ér hozzá, és ezért fut keresztül rajta az áram. A gyilkos oszlopok miatt évente több ezer madár pusztul el, és az eszmei kár - mutatott rá a szakember - eléri a több százmillió forintot.

  A tömeges madárpusztulás másik oka a szándékos vagy akaratlan mérgezés, amely az utóbbi öt évben megint aggasztóan sok esetben fordul elő. Mérgezett csalikat helyeznek ki, sok esetben illegálisan - például rókagyérítés céljából -, s ezeket a ragadozómadarak felkapják, megeszik, és elpusztulnak, főként sasok és ölyvek.
  A harmadik fő ok pedig az úgynevezett fényszennyezés. Az éjszakai világítás, különösen a városokban sok ezer madarat zavar meg, vakít el, s így rendszeresen ütköznek össze különféle objektumokkal. Ugyanígy a tükröződő felületeknek is könnyen nekirepülnek a madarak, s az esetek többségében ezek a balesetek halálosak.

   

  Ez érdekelni fogja