When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.
 • Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Több katasztrófa volt tavaly az átlagnál.

  Tavaly 295 ezren hunytak el az összesen 950 természeti katasztrófa miatt. A német Munich Re elemzése alapján mindössze 37 milliárd dollár volt biztosítva a mintegy 130 milliárd dollárnyi kárból.

  Több katasztrófa volt tavaly az átlagnál.

  A tavalyiak közül a legtöbb áldozatot szedő katasztrófa a januári haiti földrengés volt, amely miatt több mint 222 ezer ember hunyt el - írja a távirati iroda a Munich Re német újrabiztosító elemzésére hivatkozva. A tragédiát a sorban az 56 ezer ember életét kioltó orosz hőhullám és erdőtüzek, illetve az áprilisi chilei földrengés követi. Egyébként egyedül a kínai Tangsan várost 1976-ban romba döntő földrengéskor haltak meg többen, mint tavaly Haitin.

  A legnagyobb anyagi kárral a februári chilei földrengés járt, ezt 30 milliárd dollárra becsülték. A nyári pakisztáni áradások 9,5 milliárd dollárnyi kárt okoztak, a szeptemberi új-zélandi földrengés pedig a becslések szerint 3,7 milliárd dollárnyi kárral járt.

  A nyugati világot érintő katasztrófák közül a februári Xynthia nevű vihart emeli ki a biztosító társaság, amely 65 áldozatot szedett Európában és 6,1 milliárd dolláros anyagi kárt okozott. Emellett jelentős, csaknem 4,7 milliárd dolláros anyagi veszteséggel jártak az Egyesült Államokban a tornádók.

  Az előző évben tapasztalt 950 természeti katasztrófa egyébként jóval több az elmúlt 30 évre érvényes 615-ös átlagnál. Az áldozatok száma pedig négyszerese az ugyanezen időszak 66 ezer fős átlagának. A költségek ebből fakadóan tavaly jóval túlszárnyalták a 30 éves átlag 95 milliárd dollárt is.

  "Az elmúlt év megmutatta, hogy milyen kockázatokkal kell számolnunk" - fogalmazott az elemzésben a Munich Re vezérigazgatója. Eseménydús hurrikán szezonon vagyunk túl és a szerencsének tudható be, hogy a legtöbb vihar vonulási pályája a tenger felett maradt - tette hozzá.

  Ez érdekelni fogja