When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.
 • Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Áradás, elöntött városok Németországban.

  Kiadós esőzések és a megenyhült időjárást kísérő hóolvadás következtében árhullám indult el Németország több folyóján, egyes helyeken a víz városrészeket öntött el.

  Áradás, elöntött városok Németországban.

  A legsúlyosabb a helyzet a Mosel mentén. A festői völgyben fekvő települések közül Zell, Cochem és Bernkastel-Kues belvárosa már szombaton víz alá került. Zell mélyebben fekvő részeit 180 centiméteres víz borítja, Cochem folyóparti térségében csak a tűzoltók által még pénteken felállított, magasított stégeken lehet közlekedni. A víz itt mintegy méteres magasságban árasztotta el a házakat, amelyeknek földszinti lakó- és üzlethelyiségeit, illetve pincéit a tulajdonosok előzőleg kiürítették.

  Koblenznél - itt ömlik a Mosel a Rajnába - is erőteljesen emelkedik a vízszint, a hullámok már a két folyó találkozásánál emelt Vilmos császár emlékmű (a Deutsches Eck) lábát is elérték. Szakemberek szerint tíz éve nem volt példa ilyen méretű áradásra a Moselen, amelynek megnövekedett vízhozama a Rajnán is érezteti a hatását. A folyásirányban lejjebb fekvő Kölnben már készülnek az árvízre: a folyó menti városrészeket fémlemezből készült mozgatható falakkal védik a tűzoltók.

  Kritikus a helyzet Thüringiában. Sömmerdában az Unstrut folyó kilépett a medréből, több hidat le kellett zárni az Erfurttól északra fekvő kisvárosban, amelynek parkját elárasztotta a víz. A szomszédos Szász-Anhalt tartományban a Weisse Elster áradása okoz gondot: a vízszint meghaladja a négy métert, ezért a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültséget rendelték el a helyi hatóságok.

  A keleti határ mentén, az Odera folyón viszont valamelyest javult a helyzet az utóbbi 24 órában. Jégtörő hajóknak sikerült feldarabolniuk a folyó több kilométeres szakaszán kialakult egybefüggő jégpáncélt, amely akadályozta a víztömeg szabad áramlását a Balti-tenger felé. Emiatt korábban riadókészültséget rendeltek el az Oderbruch nevű ártéri vidéken, amely több méterrel az Odera vízszintje alatt fekszik, masszív gátak védelmében. A hatóságok azonban attól tartottak, hogy a jégpáncél miatt felgyülemlő hatalmas víztömeg egy idő után átcsap a gátakon, és elárasztja a több ezer hektáros területet; emiatt már felkészítették a helyi lakosságot az esetleges evakuálásra is, amelyre azonban valószínűleg mégsem kerül sor.

  Ez érdekelni fogja