• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Áradás, elöntött városok Németországban.

  Kiadós esőzések és a megenyhült időjárást kísérő hóolvadás következtében árhullám indult el Németország több folyóján, egyes helyeken a víz városrészeket öntött el.

  Áradás, elöntött városok Németországban.

  A legsúlyosabb a helyzet a Mosel mentén. A festői völgyben fekvő települések közül Zell, Cochem és Bernkastel-Kues belvárosa már szombaton víz alá került. Zell mélyebben fekvő részeit 180 centiméteres víz borítja, Cochem folyóparti térségében csak a tűzoltók által még pénteken felállított, magasított stégeken lehet közlekedni. A víz itt mintegy méteres magasságban árasztotta el a házakat, amelyeknek földszinti lakó- és üzlethelyiségeit, illetve pincéit a tulajdonosok előzőleg kiürítették.

  Koblenznél - itt ömlik a Mosel a Rajnába - is erőteljesen emelkedik a vízszint, a hullámok már a két folyó találkozásánál emelt Vilmos császár emlékmű (a Deutsches Eck) lábát is elérték. Szakemberek szerint tíz éve nem volt példa ilyen méretű áradásra a Moselen, amelynek megnövekedett vízhozama a Rajnán is érezteti a hatását. A folyásirányban lejjebb fekvő Kölnben már készülnek az árvízre: a folyó menti városrészeket fémlemezből készült mozgatható falakkal védik a tűzoltók.

  Kritikus a helyzet Thüringiában. Sömmerdában az Unstrut folyó kilépett a medréből, több hidat le kellett zárni az Erfurttól északra fekvő kisvárosban, amelynek parkját elárasztotta a víz. A szomszédos Szász-Anhalt tartományban a Weisse Elster áradása okoz gondot: a vízszint meghaladja a négy métert, ezért a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültséget rendelték el a helyi hatóságok.

  A keleti határ mentén, az Odera folyón viszont valamelyest javult a helyzet az utóbbi 24 órában. Jégtörő hajóknak sikerült feldarabolniuk a folyó több kilométeres szakaszán kialakult egybefüggő jégpáncélt, amely akadályozta a víztömeg szabad áramlását a Balti-tenger felé. Emiatt korábban riadókészültséget rendeltek el az Oderbruch nevű ártéri vidéken, amely több méterrel az Odera vízszintje alatt fekszik, masszív gátak védelmében. A hatóságok azonban attól tartottak, hogy a jégpáncél miatt felgyülemlő hatalmas víztömeg egy idő után átcsap a gátakon, és elárasztja a több ezer hektáros területet; emiatt már felkészítették a helyi lakosságot az esetleges evakuálásra is, amelyre azonban valószínűleg mégsem kerül sor.

  Ez érdekelni fogja